Uwaga: Strona została przetłumaczona automatycznie. Przełącz na język angielski, aby uzyskać najlepsze wrażenia z czytania.

obraz (1)

Scrum Master jako menedżer? Różnice między rolami i wskazówki

Rola Scrum Mastera w zwinnych zespołach czasami rodzi pytania o jego pozycję w schemacie organizacyjnym. Czasami pojawia się również pytanie, czy Scrum Master powinien również pełnić rolę "kierownika funkcjonalnego". W tym tekście rzucę światło na różnice między tymi rolami, a także opowiem o powodach, dla których często zaleca się, aby Scrum Master nie pełnił jednocześnie funkcji "kierownika funkcjonalnego". Ale zacznijmy od początku...

Scrum Master, stanowisko kierownicze? | Menedżer ds. rozwoju funkcjonalnego

Czy Scrum Master to stanowisko kierownicze?

Jak powstał – Czy Scrum Master zajmuje klasyczne stanowisko kierownicze?

Mówiąc krótko, nie, rola Scrum Mastera nie jest stanowiskiem kierowniczym w tradycyjnym tego słowa znaczeniu. Scrum Master jest raczej odpowiedzialny za zapewnienie, że zespół Scrum pracuje efektywnie i zgodnie z zasadami i praktykami Scrum. Skupia się on na wspieraniu zespołu w osiąganiu optymalnej wydajności i produktywności.

Do głównych zadań Scrum Mastera należy usuwanie przeszkód, które utrudniają zespołowi realizację jego zadań, promowanie zwinnego sposobu myślenia w zespole, organizowanie i moderowanie spotkań Scrum oraz wspieranie ciągłego doskonalenia sposobu pracy zespołu.

W przeciwieństwie do tradycyjnego menedżera, który często podejmuje decyzje i jest odpowiedzialny za wynik, Scrum Master działa bardziej jako facylitator i trener. Władza decyzyjna zazwyczaj leży po stronie samego zespołu. Scrum promuje samoorganizujące się zespoły, które biorą wspólną odpowiedzialność za swoją pracę.

Scrum Master jako menedżer frameworka Scrum

Niektórzy twierdzą, że Scrum Master jest swego rodzaju "menedżerem wdrożenia Scrum". Określenie to podkreśla odpowiedzialność Scrum Mastera za zapewnienie pomyślnego wdrożenia i zastosowania frameworka Scrum w zespole i organizacji. Scrum Master pełni rolę mediatora pomiędzy członkami zespołu i wspiera ich w zrozumieniu i skutecznym wdrożeniu zasad Scrum. Chociaż Scrum Master nie "zarządza" w tradycyjnym, hierarchicznym sensie, przyczynia się on do pomyślnego wdrożenia Scrum, działając jako mentor i osoba wspierająca zespół.

Nawet jeśli niektórzy praktycy argumentują w ten sposób, osobiście uważam, że taka logika jest naciągana. Menedżer ma zazwyczaj zupełnie inne uprawnienia decyzyjne, a także inne podejście do własnej pracy niż Scrum Master –, dlatego też nie widziałbym Scrum Mastera na stanowisku menedżerskim.

Scrum Masterzy zazwyczaj nie pełnią roli kierowniczej, ale nadal mają za zadanie utrzymywać chaos w ryzach.

Scrum Master, stanowisko kierownicze? | Menedżer ds. rozwoju funkcjonalnego

Scrum Master na tle innych stanowisk kierowniczych

W Internecie pojawia się wiele pytań dotyczących różnic między Scrum Masterami a różnymi innymi rolami menedżerów w kontekście agile i IT. Następnie chciałbym dać Ci krótki przegląd różnic, a także przedstawić krótką refleksję na temat tego, jak można pogodzić te dwie role.

Po pierwsze: Krótko mówiąc, zawsze zaleca się, abyś wykonywał pracę Scrum Mastera w pełnym wymiarze godzin. Zaleca się również, aby Scrum Master miał również tradycyjną moc decyzyjną lub odpowiedzialność liniową, tak jak menedżer. Niemniej jednak, niektóre firmy nie mogą sobie pozwolić na zatrudnienie obu ról. W związku z tym, poniżej znajdziesz bardziej szczegółowe wyjaśnienia dotyczące tego, co należy zrobić w każdym przypadku:

1. Scrum Master i Delivery Manager:

• Różnica między Scrum Masterem a Delivery Managerem: Scrum Master koncentruje się na wdrażaniu zasad Scrum w zespole i usuwaniu przeszkód. Delivery Manager jest często odpowiedzialny za efektywne dostarczanie wyników projektu i może obejmować wiele zwinnych zespołów lub procesów.
    • Scrum Master i Delivery Manager Rekomendacja: W mniejszych organizacjach jedna osoba może pełnić obie role, jeśli posiada wymagane umiejętności. Jednak w większych środowiskach sensowne może być rozdzielenie ról, aby skupić się na konkretnych aspektach zwinności i realizacji projektów.
  2. Scrum Master i Agile Manager:

• Różnica między Scrum Masterem a Agile Managerem: Scrum Master koncentruje się na wspieraniu zespołu Scrum i optymalizacji procesu zwinnego. Manager Agile może być nadrzędną rolą, która skupia się na zwinnej transformacji całej organizacji.
    • Scrum Master i Agile Manager Rekomendacja: Menedżer Agile prawdopodobnie zarządzałby strategicznymi aspektami zwinności, podczas gdy Scrum Master zajmowałby się konkretnymi potrzebami zespołu Scrum. Współpraca jest ważna, ale obie role mogą być niezależne. Możliwe jest również pełnienie obu ról jednocześnie.
  3. Scrum Master i kierownik programu:

• Różnica między Scrum Masterem a kierownikiem programu: Scrum Master koncentruje się na wdrażaniu frameworka Scrum w zespole, podczas gdy Programme Manager jest często odpowiedzialny za koordynację kilku zespołów lub projektów w ramach programu (słowo to jest używane głównie w kontekście SAFe).
    • Scrum Master i kierownik programu Rekomendacja: Sensowne jest posiadanie obu ról, aby działać na różnych poziomach zwinności. Scrum Master powinien skupiać się na codziennej pracy zespołu, podczas gdy Kierownik Programu pełni rolę koordynatora na wyższym poziomie.
  4. Scrum Master i Release Manager:

• Różnica między Scrum Masterem a Release Managerem: Scrum Master koncentruje się na zwinnym procesie i wydajności zespołu, podczas gdy Release Manager jest odpowiedzialny za planowanie i wdrażanie wydań oprogramowania.
    • Zalecenia dla Scrum Mastera i Release Managera: W mniejszych zespołach jedna osoba może pełnić obie role, ale w większych organizacjach korzystne jest oczywiście rozdzielenie obowiązków, aby umożliwić wyraźne skupienie się.
  5. Iteration Manager i Scrum Master:

• Różnica między Iteration Managerem a Scrum Masterem: Obie role mają podobieństwa i mogą być nazywane inaczej w różnych organizacjach. Iteration Manager może skupiać się na konkretnych iteracjach lub sprintach, podczas gdy Scrum Master pełni szerszą rolę w procesie zwinnym. To może być typowa różnica między Scrum Masterem a Iteration Managerem.
    • Rekomendacja Iteration Managera i Scrum Mastera: W wielu środowiskach role mogą się łączyć lub mieć różne cele. Ważne jest, aby upewnić się, że obowiązki są jasno określone, niezależnie od używanych nazw.
  6. Scrum Master i kierownik liniowy:

• Różnica między Scrum Masterem a kierownikiem liniowym: Scrum Master promuje samoorganizację i współpracę w zespole, podczas gdy kierownik liniowy jest bardziej odpowiedzialny za rozwój kariery i ocenę wydajności członków zespołu.
    • Rekomendacja Scrum Mastera i kierownika liniowego: Role te powinny być rozdzielone, aby uniknąć konfliktu interesów i zapewnić efektywną współpracę w zespole. Możesz również dowiedzieć się więcej o "menedżerze funkcjonalnym" poniżej
  7. Scrum Master i QA Manager:

• Różnica między Scrum Masterem a QA Managerem: Scrum Master koncentruje się na zwinnym procesie, podczas gdy QA Manager jest odpowiedzialny za zapewnienie jakości i strategie testowania.
    • Rekomendacje Scrum Mastera i QA Managera: Może to być skuteczne, jeśli obie role współpracują ze sobą i zapewniają, że aspekty jakości są zintegrowane z procesem zwinnym. Ważny jest jasny podział obowiązków. Widziałem również QA Managera podejmującego działania Scrum Mastera.
  8. Scrum Master i Engineering Manager:

• Różnica między Scrum Masterem a Engineering Managerem: Scrum Master wspiera zespół w zwinnym wdrażaniu, podczas gdy Engineering Manager jest bardziej odpowiedzialny za aspekty techniczne, zasoby i strategie technologiczne.
    • Scrum Master i rekomendacja kierownika ds. inżynierii: Obie role powinny współistnieć w zwinnym środowisku, przy czym scrum master koncentruje się na zwinnym procesie, a kierownik ds. inżynierii na aspektach technicznych. Moim zdaniem nie jest również niczym niezwykłym, że kierownik ds. inżynierii Scrum Master podejmuje się zadań takich jak moderowanie spotkań.
  9. Scrum Master i Product Manager:

• Różnica między Scrum Masterem a Product Managerem lub PM: Scrum Master wspiera zespół we wdrażaniu zwinnego procesu, podczas gdy Product Manager lub PM jest odpowiedzialny za definiowanie wymagań produktowych i maksymalizację wartości produktu.
    • Scrum Master i Product Manager lub rekomendacja PM: Często zdarza się, że obie role ściśle ze sobą współpracują, ale mają różne priorytety. Jasna komunikacja i współpraca są kluczowe. Nawet menedżerowie produktu lub PM są czasami w pewnym sensie scrum masterami swoich zespołów, jeśli nie ma dodatkowego pracownika zajmującego się tematem "ciągłego doskonalenia".

Teraz mamy lepsze pojęcie o tym, jak możemy rozróżnić różne role menedżerskie Scrum Mastera. Ale co z pytaniem, czy Scrum Masterzy mogą lub powinni być również menedżerami funkcjonalnymi?

Scrum Master, stanowisko kierownicze? | Menedżer ds. rozwoju funkcjonalnego

Czy Scrum Master może być kierownikiem funkcjonalnym?

Zazwyczaj Scrum Master nie jest "kierownikiem funkcjonalnym" w tradycyjnym tego słowa znaczeniu. Menedżer funkcjonalny to zazwyczaj osoba w organizacji, która ma bezpośrednie uprawnienia i ponosi odpowiedzialność za określoną grupę funkcjonalną lub dział. Ten typ kierownika często podejmuje decyzje, jest odpowiedzialny za wyniki grupy i ma wyraźne uprawnienia liniowe.

W przeciwieństwie do niego, Scrum Master jest bardziej trenerem, mentorem i facylitatorem zespołu Scrum. Scrum Master zwykle nie ma bezpośredniej władzy nad członkami zespołu i nie działa jako przełożony w tradycyjnym sensie. Zamiast tego, Scrum Master promuje samoorganizację i pracę zespołową.

Należy zauważyć, że rola Scrum Mastera w zwinnych środowiskach jest celowo zaprojektowana tak, aby podważyć tradycyjną hierarchię i strukturę dowodzenia w celu wspierania samoorganizujących się i autonomicznych zespołów. Pod tym względem podwójna rola może prowadzić do konfliktów.

A skoro już o tym mowa: co jeśli twoja organizacja nie chce zatrudniać Scrum Mastera na pełen etat, na przykład ze względów finansowych, i zamiast tego planuje korzystać z usług menedżerów?

Uff, to zdecydowanie nie byłoby idealne rozwiązanie. Niemniej jednak wiem, że niektóre firmy radzą sobie z tym dokładnie w ten sam sposób. Jeśli więc spotkasz się z taką sytuacją, jak możesz się przed nią bronić? Oto kilka przemyśleń.

Scrum Master, stanowisko kierownicze? | Menedżer ds. rozwoju funkcjonalnego

Scrum Master jest kierownikiem funkcjonalnym: co robić?

Zazwyczaj zaleca się, aby Scrum Master nie działał również jako "kierownik funkcjonalny". Przyczyny tego leżą w zasadach i wartościach metod zwinnych, w tym Scrum.

Oto kilka konkretnych przemyśleń:

1. Konflikt interesów: Scrum Master ma za zadanie wspierać zespół i zapewniać jego efektywną pracę zgodnie z zasadami agile. Jeśli ta sama osoba ma również formalną władzę nad zespołem, mogą pojawić się konflikty interesów. Scrum Master koncentruje się na usuwaniu przeszkód i wzmacnianiu zespołu, a nie na wydawaniu bezpośrednich poleceń.

2. Promuj samoorganizację: Metody Agile kładą nacisk na samoorganizację zespołów. Jeśli Scrum Master pełni również rolę menedżera, może to negatywnie wpłynąć na samoorganizację zespołu, ponieważ jego członkowie mogą czekać na instrukcje z góry, zamiast aktywnie podejmować decyzje.

3. Niezależny widok z zewnątrz: Scrum Master powinien często mieć niezależne spojrzenie z zewnątrz i być w stanie obiektywnie ocenić zespół i proces rozwoju. Jeśli Scrum Master ponosi również odpowiedzialność liniową za dział, może to wpłynąć na jego zdolność do dokonywania obiektywnych ocen.

Dlatego też w środowiskach zwinnych częściej zdarza się, że Scrum Master i stanowisko kierownicze są oddzielnymi rolami, aby skutecznie wdrażać zasady i wartości zwinne.

"Wielu członków zespołu nie ma odwagi się odezwać!"

"Odkrywamy zbyt wiele nieoczekiwanych problemów i błędów na późnym etapie!"

"Dlaczego czasami przygotowanie prostej retrospektywy zajmuje mi godziny?".

Woman_pm
Prowadzisz zwinny zespół i...
📊... chcesz zaimponować jasnymi wskaźnikami KPI dotyczącymi poziomu dojrzałości Twojego zespołu?
⏱️... brakuje Ci czasu na przygotowanie świetnych zwinnych retrosów?
Wypróbuj Echometer za darmo.

Wskazówki dotyczące podwójnej roli

Czy Twoja firma nie jest w stanie zapewnić, że rola Scrum Mastera nie jest dostępna w pełnym wymiarze godzin i dedykowana każdemu zespołowi? W takim razie Echometer może Cię zainteresować. W takich sytuacjach umożliwia on proces ciągłego doskonalenia, który koncentruje się na pracownikach. Na przykład, zwinne retrospektywy mogą być przeprowadzane anonimowo, aby zwiększyć prawdopodobieństwo uzyskania otwartej informacji zwrotnej.

Echometer to cyfrowe narzędzie, które pomaga liderom zwinnych zespołów w zwinnych retrospektywach i zespołowych Health Check. Niezależnie od tego, czy jest to praca zdalna, hybrydowa czy na miejscu: sprawia, że coaching zespołowy jest mierzalny i profesjonalizuje Twoją pracę, jednocześnie oszczędzając Ci wiele pracy. Zajrzyj na naszą stronę internetową, aby dowiedzieć się więcej: www.echometerapp.com.

"Mistrzowie Scrum nie powinni postrzegać siebie w tradycyjnej pozycji zarządczej, ale powinni co najwyżej być w bliskim dialogu z decydentami, aby zrozumieć ich perspektywę".

Podsumowanie - Scrum Master jako stanowisko kierownicze

W środowiskach zwinnych rozdzielenie ról Scrum Mastera i kierownika funkcjonalnego ma kluczowe znaczenie. Zasady agile, takie jak samoorganizacja i upodmiotowienie zespołu, są lepiej wspierane, jeśli Scrum Master koncentruje się na promowaniu metod agile bez sprawowania formalnej władzy autorytarnej nad zespołem. Pomaga to promować skuteczny, samoorganizujący się i zwinny sposób pracy.

Na koniec jeszcze jedna wskazówka: jeśli chcesz wypróbować, jak to jest rozwijać swój zespół za pomocą naszego narzędzia: Możesz rozpocząć zwinną retrospektywę poniżej bez logowania, w tym przypadku warsztat "Keep, Stop, Start".

Alternatywnie, po prostu przekaż naszą stronę odpowiedzialnym współpracownikom: www.echometerapp.com.

Otwarte pytania zwrotne

Kontynuuj: Co powinniśmy zatrzymać?

Stop: Na czym powinniśmy się zatrzymać?

Start: Co powinniśmy zacząć robić?

Udostępnij ten artykuł swojej sieci kontaktów

Potrzebujesz wzmocnienia zespołu? Oto, co możesz zrobić: Retrospektywa Spotify Health Check!

Pierwsze pytanie dotyczące zdrowia: "😍 Lubimy chodzić do pracy i dobrze się razem bawimy".

Masz ochotę na więcej? Wypróbuj nasze narzędzie Retro.

Więcej artykułów

Newsletter Echometer

Nie przegap aktualizacji Echometer i czerp inspirację do zwinnej pracy